Gamla Observatoriet






Transformation & Restaurering


Adress: Svanegatan 9, 222 24 Lund, Sverige
Kommun: Lund Kommun
Användningsområden: Tidigare institution för astronomi
Status: Obrukad byggnad
Bevaringsstatus: Hotad byggnad (gula listan)
Arkitekt: Helgo Zettervall i sammarbete med byggmästaren Peder Christian Sörensen och timmermästaren F. G. Escher
Byggnadsår: 1867
Förslag: Astronomiskt publikcentrum
År: 2021-2022
Arbete: Examensprojekt, våren 2022
Petra Gipp
Lars Rolsted Mortensen
Christoffer Harlang

Tutor


Karsten Gori
Nicolai Richter-Friis
Maria Wedel Søe

Censor



Intention


Det gamla Observatoriet spelar en viktig roll som en institution för astronomiska observationer. Efter att ha varit astronomernas arbetsplats i över 100 år står hon idag tom från omvärlden i över 20 år och efterlyser en öppning för användning igen. I detta projekt har jag undersökt möjligheten att omvandla byggnaden, som idag riskerar att förfalla. En transformation som skapar nya värden men med hänsyn och omsorg för byggnadens arkitektoniska och kulturhistoriska värden, som inte får förvanskas. Genom att undersöka och utforska byggnadens inneboende kvaliteter och värden, liksom dess problem och vad som krävs för att uppdatera byggnaden till dagens krav, har min avsikt varit att hitta ett lämpligt användningsområde med tillgänglighet, som inte bara kan göra den relevant på 2000-talet utan också för att registrera och stärka Observatorieparkens identitet, och detta även genom en restaurering.



Astronomiskt publikcentrum



Restaureringen strävar efter att återuppliva historien och engagera besökare i en resa genom tiden. En undersökning av byggnadens färger stödjer detta arbete. Jag har insett att observatoriebyggnader går bortom stjärnobservationer; de handlar om att skapa upplevelser där arkitekturen spelar en avgörande roll. Den föreslagna omvandlingen förvandlar Observatoriet till ett astronomiskt publikcenter, som erbjuder insikter om dess utveckling och rymdens underverk. Det syftar till att engagera besökare i alla åldrar intresserade av astronomi, med särskild fokus på att väcka vetenskapligt intresse bland ungdomar.

Målet är att förbättra tillgängligheten samtidigt som man bevarar det kulturhistoriska värdet hos det tidigare Observatoriet. Jag prioriterar att återställa historiska funktioner och skapa en central knutpunkt på bottenvåningen med en öppen huvudentré, en toalett och en ny garderobsfunktion. Den tidigare kommunikationsrummet fungerar nu som en passage och receptionsområde. I södra rummet återställs det gamla passageinstrumentet och omvandlar utrymmet till både en föreläsningssal och en utställningsyta. Merkuriusrummet i väst har återställts till sitt ursprungliga skick, med en meridiancirkel och visar upp en instrument av betydande historisk vikt, vilket erbjuder en unik upplevelse för barn och unga besökare. I norra flygeln inkluderar restaureringen fotolaboratoriet med en mörkrum, och ett nytt arkivrum introduceras. Den tidigare blockerade utgången i flygeln öppnas igen och avslöjar restaurerade trappor gömda under ett trägolv. Den centrala pelaren på torget rymmer nu ett mindre bibliotek.